عدد اسلامپ چیست

در بتن ریزی ساختمان، کیفیت بتن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. یکی از مواردی که در این کیفیت مورد توجه قرار می گیرد، روان بودن بتن تولید شده است که توسط معیاری به نام عدد اسلامپ اندازه گیری می شود. این عدد توسط آزمایش سنجش اسلامپ بتن بدست می آید و هر یک از مقادیر بدست آمده برای عدد اسلامپ، بیانگر امکان استفاده از بتن در موقعیت های خاصی خواهد بود. در این مقاله، به معرفی این عدد، انواع اسلامپ بتن و همچنین مراحل آزمایش اسلامپ خواهیم پرداخت.


سنجش اسلامپ بتن چیست؟

روان بودن بتن، یکی از شروط اصلی برای داشتن کیفیت بالا در یک نمونه بتن است. این روان بودن باید پیش از گیرش بتن و طی آزمایشی که با نام سنجش اسلامپ بتن یا Concrete slump test شناخته می شود، اندازه گیری شود. اهمیت انجام این تست برای اندازه گیری میزان کارایی بتن پس از قرار گرفتن در قالب، بسیار بالا است و با هزینه پایین و در مدت زمان کوتاهی، قابل انجام خواهد بود. در صورتی که عدد اسلامپ بدست آمده از این آزمایش، از مقدار طبیعی بالاتر یا پایین تر باشد، به معنای این است که بتن مورد نظر تا زمانی که تغییرات مورد نیاز برای رساندن میزان روان بودن آن به حالت عادی انجام نشود، قابل استفاده نخواهد بود. سنجش اسلامپ بتن، یک آزمایش بسیار ساده است و معمولا در همان محل تهیه بتن انجام می شود.


معرفی عدد اسلامپ

عدد اسلامپ، عددی بر حسب اینچ یا میلی متر است که توسط آزمایش سنجش اسلامپ بتن بدست می آید و برای بیان میزان نشست عمودی یا روان بودن بتن تولید شده، مورد استفاده قرار می گیرد. این عدد در هر محدوده، معنای خاصی خواهد داشت که عبارت است از:

عدد اسلامپمیزان کارايیمحل بکارگیری0-25بسیار کمسطح پیاده رو و جاده25-50کمپی ریزی، ساخت دیوار، تیر، ستون و لاینینگ (با تقویت کننده پایین)50-100متوسطساخت تیر، لارده، دیوار، ستون (با تقویت کننده بالا) *این بتن قابل پمپ کردن است.100-175زیادقابلیت استفاده برای بتن ریزی با لوله و قیف (بتن ریزی با ترمی)


انواع اسلامپ بتن

پس از انجام آزمایش سنجش اسلامپ بتن، 4 حالت مختلف برای بتن مورد آزمایش ایجاد می شود که بر اساس هر یک از آنها، نتیجه گیری نهایی برای استفاده یا عدم استفاده از بتن انجام خواهد شد. این 4 حالت شامل موارد زیر هستند:


اسلامپ واقعی

اگر پس از انجام سنجش اسلامپ بتن، نمونه بتن مورد آزمایش دارای مقادیر کمی نشست باشد اما ساختار اصلی آن به شکل یک مخروط حفظ شود، به این معنی است که نسبت آب به سیمان در این بتن پایین است. این حالت، به عنوان اسلامپ واقعی شناخته می شود و عدد اسلامپ بدست آمده از این حالت، در پایین ترین مقدار خود قرار دارد.


اسلامپ صفر

اگر بتن در سنجش اسلامپ بتن دچار هیچ گونه نشستی نشود و کاملا هم اندازه با قالب خود باشد، به این معنی است که عدد اسلامپ در آن صفر است. در این بتن، نسبت آب به بتن بسیار کم است.


اسلامپ برشی

اگر با برداشتن قالب مخروطی، بخشی از قسمت بالای بتن به سمت پایین آن سر بخورد، به این معنا است که بتن فاقد چسبندگی لازم خواهد بود و امکان استفاده از آن در هیچ محلی وجود ندارد. در بتن هایی که سنگدانه های مورد استفاده در آنها از سطوح صیقلی برخوردار نیستند، معمولا احتمال ایجاد چنین شرایطی وجود دارد.


اسلامپ ریزشی

با اتمام آزمایش سنجش اسلامپ بتن، اگر نمونه آزمایش شده پس از حذف قالب به صورت کامل متلاشی شود، به این معنا خواهد بود که نسبت آب به سیمان در آن، بسیار بالا و خارج از حد استاندارد است. این بتن، معمولا دارای عدد اسلامپ بالایی است.


عوامل موثر بر اسلامپ بتن

میزان عدد اسلامپ بتن، با توجه به شرایط مختلف تغییر می کند. به عبارت دیگر، عوامل گوناگونی می توانند سطح اسلامپ را در بتن تولید شده تغییر دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • فاصله زمانی میان تولید بتن و انجام آزمایش
  • نسبت آب به سیمان در زمان تولید بتن
  • دمای بتن و محیط نگهداری بتن
  • نحوه و شرایط انجام آزمایش اسلامپ بتن
  • میزان افزودنی های اضافه شده به بتن
  • شرایط و تجهیزات انتقال دهنده بتن


آزمایش اسلامپ چگونه انجام می شود؟

برای اندازه گیری عدد اسلامپ، لازم است تا آزمایشی با عنوان سنجش اسلامپ بتن انجام شود. برای انجام این آزمایش، باید تجهیزاتی شامل مخروط اسلامپ (مخروطی فلزی از جنسی که با بتن واکنش نمی دهد و با ضخامت 1.5 میلی متر، ارتفاع 300 میلی متر، قطر سطح بالایی 100 میلی متر و قطر قاعده (بخش پایین مخروط) معادل 200 میلی متر)، خط کش فلزی، صفحه پایه ترجیحا فلزی با ابعاد حداقل 700*700 میلی متر، میله کوبه، قیف، بیلچه، پارچه مرطوب، برس و زمان سنج، آماده شود. پس از آماده سازی این تجهیزات، مراحل آزمایش اندازه گیری عدد اسلامپ به صورت زیر خواهد بود:

  1. تمیز کردن بخش داخل مخروط اسلامپ به وسیله برس و دستمال مرطوب
  2. قرار دادن مخروط بر روی صفحه پایه و ساکن نگه داشتن آن
  3. قرار دادن میله کوبه در بخش میانی و داخل مخروط به صورت ایستاده
  4. ریختن نمونه بتن تولید شده در داخل مخروط به صورت سه لایه پشت سر هم
  5. ایجاد تراکم در نمونه بتن (باید پس از هر لایه، 25 ضربه پشت سر هم به بتن ریخته شده در داخل مخروط وارد شود.)
  6. تمیزکاری سطح مخروط از بتن هایی که به اطراف بدنه مخروط یا روی صفحه پایه ریخته شده اند.
  7. برداشتن قالب از روی بتن به صورت آرام
  8. پس از برداشتن بتن، احتمال ریزش آن وجود دارد. این ریزش چندان زیاد نخواهد بود اما در صورت ریزش زیاد یا وا رفتن بتن، آزمایش باید مجددا تکرار شود. اگر در این وضعیت، بتن مجدد ریزش کرد، نباید آزمایش تکرار شود.
  9. اندازه گیری میزان عدد اسلامپ در صورت عدم ریزش بتن یا وا رفتگی آن (برای اندازه گیری این عدد، مخروط فلزی به صورت برعکس روی صفحه پایه و در کنار بتن قرار می گیرد. سپس، باید میله کوبه روی بخش بالایی مخروط (قطر بزرگتر) قرار گرفته و فاصله آن تا سطح نمونه بتن، توسط خط کش اندازه گیری شود. این عدد، همان عدد اسلامپ بتن است.)


جمع بندی

اندازه گیری عدد اسلامپ در بتن ریزی، از اهمیت قابل زیادی برخوردار است. این عدد، بیانگر میزان روان بودن بتن است و از طریق آزمایشی به نام "سنجش اسلامپ بتن" بدست می آید. با توجه به نتایج بدست آمده از این آزمایش، مقادیر عدد اسلامپ متفاوت خواهد بود. هر یک از این مقادیر، بیانگر سطح خاصی از کارایی بتن هستند و امکان استفاده از آن در ساخت بخش های متفاوتی را میسر خواهند کرد. در آزمایش سنجش اسلامپ بتن، نمونه بتن تازه در داخل یک مخروط فلزی ریخته می شود و پس از متراکم سازی آن توسط یک میله ویژه، قالب مخروطی از روی مخروط برداشته شده و به صورت سر و ته در کنار نمونه قرار داده می شود. با اندازه گیری میزان ارتفاع بخش بالایی مخروط از بخش بالایی نمونه بتن، عدد اسلامپ به دست می آید.

نظرات کاربران
5 ستاره
1
4 ستاره
0
3 ستاره
0
2 ستاره
0
1 ستاره
0
5
از 5
1
بازخورد
همچنین ببینید
معرفی بتن مگر - نحوه اجرا - کاربردها و مزایای آن

معرفی بتن اکسپوز - انواع - نحوه اجرا - معایب و مزایا

فوم بتن

بتن سبک

بتن پیش ساخته

بتن اسفنجی

در صورتی که نیاز به دریافت بتن در هر کجای ایران دارید می توانید با پر نمودن فرم استعلام قیمت و یا ثبت سفارش، بتن خود را تهیه نمایید و یا با پر نمودن فرم مشاوره منتظر تماس کارشناسان بتن ریز باشید.