پرمیت ساختمانی چیست؟

پرمیت در اصطلاح عامیانه به معنی اجازه و در کارگاه ساختمانی به معنای مجوز آغاز عملیات اجرائی است.

به عبارت دقیق تر پرمیت سندی است که عملیات های اجرائی انجام شده توسط پیمانکار را تائید نموده و برای انجام عملیات بعدی به او مجوز می‌دهد.


برای شروع هر عملیات کارگاهی و ساختمانی، لازم است تا اجازه انجام فعالیت های مرتبط با این عملیات ها، توسط یک سرپرست متخصص صادر شود. این اجازه، در قالب فرمی به نام پرمیت یا اوردر به پرسنل داده می شود. در این مقاله، به معرفی این فرم و مطالبی که درون آن مطرح می شود، خواهیم پرداخت.


معنی پرمیت چیست؟

پرمیت از لحاظ لغوی به معنای اجازه است و در محیط کارگاهی و ساختمانی نیز، مجوز انجام کار یا پرمیت (Permit to Work یا به اختصار PTW) که با نام اوردر (order) نیز شناخته می شود، دقیقا به معنای صدور اجازه انجام فعالیت های مشخص شده در قالب ضوابط و شرایطی است که از سوی سرپرست پروژه و با در نظر گرفتن شرایط آن تعیین می شود. Permit به شکل چندین فرم مختلف است که قبل از آغاز یک عملیات یا پس از پایان یک عملیات و پیش از شروع مرحله بعدی کار، باید توسط سرپرست پروژه در آن بازه زمانی تکمیل شود.


چرا تکمیل پرمیت برای پروژه های ساختمانی ضروری است؟

محیط های کارگاهی و پروژه های ساختمانی، همیشه مملو از خطرات و حوادثی هستند که اگرچه پیشگیری از وقوع آنها بسیار ساده است اما در صورت بروز، گاهی به قیمت ایجاد خسارات مالی و جانی سنگین تمام می شود. از این رو در پروژه های عمرانی، توصیه می شود که دستورالعمل های خاصی از سوی سرپرستان تعیین و اجرای آن برای تمامی پرسنل شاغل در این بخش ها ضروری باشد. فرم Permit یا اوردر یکی از همین دستورالعمل ها است. 


انواع پرمیت

اوردر از لحاظ کارایی شامل سه نوع مختلف به شرح زیر است:


پرمیت اصلی 

این نوع از اوردر یا پروانه، فرمی است که در آن شرایط انجام تمامی کارها به جز فعالیت هایی که باید به شکل روزانه انجام شوند، به تفکیک ذکر است و معمولا قبل از شروع فرایند ساخت و ساز از سوی سرپرست پروژه تهیه خواهد شد. 


پرمیت روزانه

در این نوع از Permit که به پروانه روزمره یا MTS نیز شهرت دارد، نحوه اجرای عملیات های مختلف و دستورالعمل های مرتبط با هر یک از آنها به شکل روزانه صادر می شود. 


پرمیت های تکمیلی

به غیر از دو مورد ذکر شده، نوع خاصی از پرمیت با نام Complementary Permit نیز وجود دارد که در قالب بسته ای تکمیلی به اوردر اصلی الحاق می شود و شامل موارد و اقداماتی است که در راستای ایجاد ایمنی بیشتر برای برخی از عملیات های ساختمانی که دارای حساسیت بیشتری هستند، صادر می شود.


انواع پرمیت اصلی

اوردرهای اصلی یا پروانه هایی که پیش از شروع کار صادر می شوند، شامل سه دسته کار سرد (Cold Work)، کار گرم (Hot Work) و کار همراه با شعله آشکار (Naked Flame Work) هستند. 


کار سرد (Cold Work)

تمامی کارهایی که امکان ایجاد شعله، جرقه یا پرتاب آتش در آنها وجود ندارد، در دسته بندی کارهای سرد قرار می گیرند. Permit مربوط به این دسته کارها، با توجه به گازهای موجود در محیط، تهویه و شرایط محیط کارگاهی و مواردی از این قبیل تعیین می شود.


کار گرم (Hot Work)

در این نوع از کار، برخلاف کار سرد احتمال ایجاد شعله، جرقه یا پرتاب شعله ایجاد شده وجود دارد. در واقع، محیط هایی که در آنها از ماشین های دیزلی یا حاوی سوخت های قابل اشتعال یا دستگاه های برقی که احتمال انفجار دارند، استفاده می شود، در دسته بندی کار گرم قرار می گیرند. بخش مهمی از Permit برای این محیط ها، شامل مقررارت مربوط به تبادل اکسیژن یا سایر گازهای اشتعال زا و همچنین نحوه مقابله با حوادث احتمالی در اثر ایجاد شعله یا جرقه است. 


کار همراه با شعله آشکار (Naked Flame Work)

در این دسته از کارها، شعله یا منبعی به صورت دائمی در محیط کارگاهی یا ساختمانی وجود دارد و به همین علت در مقایسه با سایر کارها و عملیات های ساختمانی، خطرناک تر است و احتمال بروز حوادث نیز در آن در بالاترین حد ممکن است. تمام جوشکاری ها و عملیات های حرارتی پس از آنها در دسته بندی کار همراه با شعله آشکار قرار می گیرند. پرمیت این دسته از کارها، شامل حساس ترین نکات ایمنی محیط های کارگاهی خواهد بود و اهمیت بسیار ویژه ای دارد. 


انواع پرمیت تکمیلی

اوردر های مکمل برخلاف Permit اصلی، شامل مقررارت جزئی تری می شوند که برای افزایش ایمنی محیط های کارگاهی و ساختمانی از سوی سرپرست پروژه تعیین می شوند. این دسته از اوردرها شامل مقررات مربوط به حفاری، گودبرداری، محصور کردن محیط، ورود به فضای بسته، عملیات ایجاد تنش، ایزولاسیون برق فشار قوی و برق فشار ضعیف، ایزولاسیون مکانیکال، مقررات مربوط به جداسازی موقت تجهیزات الکتریکی و مکانیکی و همچنین وصل دوباره آنها به منظور تست عملکرد، مقررارت مربوط به غواصی (در صورت نیاز) و همچنین تعیین سطح دسترسی افراد مختلف به بخش های گوناگون پروژه یا محیط کارگاهی است. 


نکات مربوط به تهیه و اجرای پرمیت در پروژه های ساختمانی

تکمیل فرم Permit یا فرم اوردر برای تمامی پروژه های کارگاهی، عمرانی و ساختمانی ضروری است و بدون تهیه آن، امکان شروع یا ادامه روند پروژه وجود ندارد. برای تهیه و اجرای این فرم لازم است تا نکات مختلفی در نظر گرفته شود که عبارتند از:

  1. برای تمامی فعالیت هایی که انجام آنها خطرناک است و احتمال بروز حوادث جبران ناپذیر را افزایش می دهد، لازم است تا نمونه اوردر کارگاهی مطابق با شرایط موجود، تهیه شود. لیست این فعالیت ها باید به واحدهای اجرایی ارائه شده تا در اسرع وقت نسبت به تهیه پرمیت ویژه آنها اقدام شود.
  2. تمامی پرنسلی که با فعالیت هایی که بر آنها Permit تهیه شده است، سر و کار دارند لازم است تا اولا نسبت به ضرورت اجرای دستورالعمل های موجود در فرم اوردر تشویق شده و در مرحله بعد، در کلاس های توجیهی و آموزشی مرتبط با این دستورالعمل ها شرکت کنند. 
  3. ضروری است که فرم اوردر تهیه شده، بدون خط خوردگی، کامل و به صورت روشن، واضح و فاقد هرگونه ابهام تکمیل شود. 
  4. بهتر است فرم اوردر در 2 یا چند نسخه تهیه شود و همیشه یکی از نسخ آن در محیط کارگاه یا پروژه ساختمانی برای مطالعه پرسنل وجود داشته باشد. 
  5. فرم Permit باید حاوی تمامی اطلاعات، نکات ایمنی و توضیحات مرتبط با نوع فعالیت نیازمند پرمیت باشد و این توضیحات باید به شکلی شفاف و بدون هرگونه ابهام نوشته شود. 
  6. رعایت تعیین بازه زمانی برای شروع و پایان پرمیت ضروری است و فرم هایی که فاقد این شرط باشند، از درجه اعتبار ساقط هستند. 
  7. افراد تایید کننده Permit باید در حوزه مورد نظر دارای تخصص کافی بوده و نسبت به سلامت افراد درگیر این اوردر حساسیت داشته باشند. 
  8. انواع اوردرهای ویژه محیط های کارگاهی و ساختمانی در سه مرحله شامل مراحل ساخت و ساز، راه اندازی و بهره برداری نوشته می شوند؛ از این رو ضروری است که در هر یک از این مراحل، صرفا از اوردر ویژه آن مرحله استفاده شود.

نظرات کاربران
5 ستاره
1
4 ستاره
0
3 ستاره
0
2 ستاره
0
1 ستاره
0
5
از 5
1
بازخورد
همچنین ببینید
معرفی بتن مگر - نحوه اجرا - کاربردها و مزایای آن

معرفی بتن اکسپوز - انواع - نحوه اجرا - معایب و مزایا

فوم بتن

بتن سبک

بتن پیش ساخته

بتن اسفنجی

در صورتی که نیاز به دریافت بتن در هر کجای ایران دارید می توانید با پر نمودن فرم استعلام قیمت و یا ثبت سفارش، بتن خود را تهیه نمایید و یا با پر نمودن فرم مشاوره منتظر تماس کارشناسان بتن ریز باشید.